Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: San1 - 1 maand geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp: Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Welke factoren kunnen volgens u bijdragen aan het ontstaan van onbegrepen gedrag bij personen met dementie?
Ik denk dat de grootste factor is dat de persoon met dementie in een andere belevingswereld zit en daarom de mensen om hem heen niet meer goed begrijpt. Als iemand dan bijvoorbeeld ineens zegt je mag de medicijnen niet meer zelf innemen, dan kan er veel onbegrip ontstaan als degene in zijn eigen beleving dat gewoon zelf kan en altijd al zelf heeft gedaan. Het kan ook komen door een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld pijn. Als diegene zelf niet meer goed kan uiten dat hij pijn heeft in woorden, dan kan diegene dat in de vorm van onbegrepen gedrag uiten.
Kennis (aangeboden door organisatie):
- Wat voor kennis en vaardigheden worden er op het moment aangeboden vanuit de organisatie voor zorgverleners om beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
We hebben meerdere elearnings over verschillende onderwerpen van onbegrepen gedrag, daar staat best veel informatie in. ook hebben we wel eens klinische lessen van stagiaires die vanuit school zich verdiepen in dit onderwerp.
- Welke specifieke kennis en vaardigheden zijn volgens u het meest belangrijk voor zorgverleners die werken met mensen met dementie in de wijk?
Je moet mensen op een rustige manier benaderen, dus ondanks dat je misschien weinig tijd hebt moet je niet haastig overkomen. Vooral ook rustig luisteren naar wat ze te vertellen hebben, want ze vertellen eigenlijk best wel veel, dus probeer mee te gaan in hun beleving en niet tegenspreken. Het is ook belangrijk om te kijken naar lichaamstaal, bijvoorbeeld hoe zien ze eruit, hoe gedragen ze zich en hoe reageren ze op jouw uitnodiging of dingen die je vraagt. Stel iemand is agressief probeer dan erachter te komen waar het vandaan komt en blijf rustig, vooral de waarom vraag is hierbij belangrijk.
Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Hoe kun je het verschil zien tussen normale gedragsveranderingen die horen bij het ziektebeeld dementie en gedrag dat als onbegrepen kan worden gezien?
Dat vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat onbegrepen gedrag vooral onverwachts ontstaat, dus bovenop de kenmerken van dementie die passend zijn bij de persoon. Dit gedrag ontstaat dan ineens en het is niet zo goed te benoemen wat de oorzaak is van het gedrag, dus als de gedragsverandering uit het niets ontstaat.
Welke observatietechnieken of instrumenten kunnen worden gebruikt om onbegrepen gedrag bij personen met dementie tijdig te signaleren in de wijk?
Ik gebruik niet echt meetinstrumenten, meestal let ik gewoon op het gedrag. Het is gewoon belangrijk om te observeren en ook samen met je team te observeren. Het rapporteren is wel heel belangrijk om te kijken of gedrag veranderd en om dit ook tijdig te signaleren. Bij het rapporteren schrijf ik altijd op hoe ik iemand aantref en als dit verandert tijdens het zorgmoment schrijf ik dat ook op.

Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
- Kunt u voorbeelden geven van zorgstrategien die effectief kunnen zijn bij het omgaan met specifieke vormen van onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat iedereen hetzelfde doet, dus dat er een eenduidige aanpak is in de zorgverlening. Dit van tevoren ook goed in het zorgplan zetten en hierbij aangeven wat belangrijk is in de benadering en waar iemand niet van houdt of hem kan triggeren. Ook zo veel mogelijk dezelfde tijdstippen van zorg aanhouden, want dan waarborg je de regelmaat.
Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Je wilt zo prettig mogelijk iemand de zorg geven, zodat iemand zich veilig en gesteund voelt door ons en wij moeten prettig kunnen werken, dus mijn uitdaging persoonlijk is altijd om iemand allereerst op zijn gemak te stellen en een veilig gevoel te geven. De ander dus op de juiste manier benaderen en om uit te vinden wat die juiste benadering is. Als je iemand op de verkeerde manier benaderd kan al heel snel de vertrouwensband weg zijn en moet je weer heel hard werken om die weer terug te krijgen.
- Hoe zouden zorgverleners deze uitdagingen het best aan kunnen gaan bij de zorgverlening bij onbegrepen gedrag bij mensen met dementie?
Zoals ik net al benoemde dat veilige gevoel geven en je eigen expertise inzetten. Zorg ook dat je jouzelf veilig voelt en neem ook je eigen normen en waarden mee. ook humor vind ik altijd heel belangrijk, dus een luchtige benadering en niet teveel nadruk leggen op dingen. Door een luchtige benadering geef je iemand geen zwaar gevoel en komt het niet zo over van dat jij van alles over gaat nemen wat iemand eigenlijk niet wil. Het vertrouwen winnen van iemand is ook heel belangrijk, want als je iemands vertrouwen hebt kun je heel veel bereiken.
De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Op welke manieren kan volgens u de regelgeving en het beleid van de organisatie de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie positief of negatief benvloeden?
Scholingen vanuit de organisatie kunnen onbegrepen gedrag positief beinvloeden, want dan weet het team hoe ze met het onbegrepen gedrag om moeten gaan. Soms kan de tijdsdruk wel moeilijk zijn, want vaak voor je aan de zorg kan beginnen ben je door het rustig contact maken al veel tijd kwijt. Je kan wel tijd bijschrijven dat gaat allemaal prima, alleen soms kom je dan wat in de knoop met de andere clinten in de route. De wet zorg en dwang kan het soms wel lastig maken, want je mag iemand niet dwingen maar toch wil je wel dat iemand de juiste zorg krijgt. De arts en de organisatie wil bijvoorbeeld dat jij die medicijnen geeft, maar als iemand dat niet wil. Als iemand dingen moet kan dit ook het onbegrepen gedrag triggeren of verergeren.
- Hoe zouden we in de toekomst volgens u de organisatie van de zorg het best kunnen aanpassen aan steeds langer thuiswonende mensen met dementie en steeds meer onbegrepen gedrag dat hierbij komt kijken?
Zorg dat je goed opgeleid personeel hebt, die speciaal ook die affiniteit heeft met mensen met dementie, dus dat je Mensen hebt die die dat ook goed kunnen en prettig vinden om te doen. Zorgverleners goed scholen in de omgang met onbegrepen gedrag en dat de scholing over onbegrepen gedrag ook op scholen wordt gegeven, dus dat het al in het lespakket zit en ook al heel duidelijk daar heel veel aandacht voor hebben van hoe gaan we daarmee om. Het gaat in de toekomst namelijk veel vaker voorkomen als mensen met dementie langer thuis blijven wonen.
. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van de Hogeschool. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in 500 woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: informeel.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document