Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht is in het leven geroepen om de maker van een werk te beschermen. Dit betekent dat anderen niet zomaar iets mogen kopiëren en verspreiden, zonder toestemming van de maker. Het auteursrecht zorgt ervoor dat mensen creatief blijven en hun eigen ding blijven doen. Dat is mooi, want hierdoor kun je op Knoowy bijvoorbeeld samenvattingen vinden die de leerstof anders verwoorden dan het boek.

Wat is auteursrecht?

Mag je samenvattingen online verkopen?

Mag je samenvattingen online verkopen?

Een auteursrechtelijk beschermd werk moet een origineel en creatief karakter hebben. Een samenvatting is dus niet per definitie plagiaat, want men kan er eigen creativiteit in kwijt. De originele tekst wordt daarmee dusdanig in de woorden van de student herschreven, dat het gezien kan worden als een nieuw origineel werk.

Het is toegestaan documenten op Knoowy te verkopen mits jij de auteursrechthebbende persoon bent van het document. Indien jij een onderscheidend document hebt gemaakt, zul je dus altijd het auteursrecht hierover houden, en zul je ook altijd de enige zijn die dit document mag verspreiden. Mocht toch iemand anders inbreuk maken op jouw auteursrecht door bijvoorbeeld onrechtmatige verspreiding, dan kun je misbruik melden.


Waar moet een samenvatting aan voldoen?

Je kunt je natuurlijk afvragen waar een samenvatting, die je wil verkopen op Knoowy, aan moet voldoen. Immers, indien je een werk van iemand anders zonder toestemming kopieert en massaal verspreidt onder een grote groep studenten, dan ben je in overtreding. Je samenvatting moet daarom een origineel en creatief karakter hebben. In de praktijk komt dit neer op het niet letterlijk overnemen van grote stukken tekst uit een boek. De tekst in je samenvatting moet je in je eigen woorden omschrijven. Wil je toch iets letterlijk kopiëren? Dan kun je de tekst citeren. Wanneer je het college van de professor vertaalt naar je eigen woorden en ideeën, dan ben je bezig zelf een origineel en creatief werk te maken. Dit werk mag je verspreiden onder studenten.

Waar moet een samenvatting aan voldoen?
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Aanmelden via Facebook
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document