Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: San1 - 2 maanden geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp: interview casemanager dementie:
Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Welke factoren kunnen volgens u bijdragen aan het ontstaan van onbegrepen gedrag bij personen met dementie?
Bij onbegrepen gedrag denk ik altijd van wie begrijpt nu wie niet. Dus wij als omgeving ervaring het misschien als onbegrepen gedrag, maar dat hoeft diegene met dementie zelf niet zo te ervaren. Het zelf realiseren voor wie is het een probleem of voor wie is het onbegrepen. Vaak wat je ziet is de mensen toch niet voldoende weten van dementie. Vooral als ze er nog nooit mee te maken hebben gehad, is het ook nog een heel erg ver van hun bed show ook al wordt het beter door alle dingen van alzheimer Nederland en mens vriendelijke samenleving. Je en dan nog het kunnen omgaan ermee. Het vraagt met name van mantelzorgers en hulpverleners van mensen uit hum omgeving dat ze kunnen meebewegen met die de dementie, want die hebben vaak hun eigen rol, hun eigen beleving en die matcht niet altijd met die van de omgeving.
Kennis (aangeboden door organisatie):
- Wat voor kennis en vaardigheden worden er op het moment aangeboden vanuit de organisatie voor zorgverleners om beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Ja nou opzicht op het leerplein staan wel elearnings die gaan over dementie en omgaan met probleem gedrag. Je hebt aandachtsvelders binnen de teams waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Ik als casemanager kan aansluiten bij team overleggen, maar daar moet dan ook wel ruimte voor gemaakt worden. intervisie of een klinische les ja dat zou denk ik naar mijn idee nog wel wat meer mogen worden aangeboden.
- Welke specifieke kennis en vaardigheden zijn volgens u het meest belangrijk voor zorgverleners die werken met mensen met dementie in de wijk?
Dat is denk ik dan we op een level kunnen komen met diegene met dementie. ik denk ook het inhoudelijke wezen van wat is dementie en wat moet je vooral wel en niet doen. Met name van hoe kan je het best in contact blijven met diegene met dementie. Mooi zou ook zijn als je dingen signaleert, bij dementie spelen er vaak veel meer dingen. Soms heb je fysieke onderliggende problemen. Of er speelt iets bij de mantelzorgers of andere dingen in de omgeving. Dingen in de omgeving kunne n zijn verslaving, schulden en in het ergste geval zelfs ouderenmishandeling, dus het is heel goed dat als je dingen opvallen om die kenbaar te maken bij je collegas.

Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Hoe kun je het verschil zien tussen normale gedragsveranderingen die horen bij het ziektebeeld dementie en gedrag dat als onbegrepen kan worden gezien?
Dan kom je weer terug bij wat ik in het begin zei, voor wie is het onbegrepen gedrag van degene met dementie of heeft degene daar zelf ook last van? Er is geen normale gedragsverandering, het is heel verschillend in hoe mensen met dementie veranderen. Iemand kan agressief worden of juist op en top blij de hele dag. Het wordt echt lastig als het ook echt een probleem wordt voor degene met dementie zelf en als de omgeving daar niet mee weet om te gaan. Het is ook belangrijk acute onderliggende oorzaken uit te sluiten die gedragsverandering kunnen veroorzaken. Als iemand bijvoorbeeld heel agressief gaat worden of tegen draad dan moet je ook even kijken heeft het geen acute onderliggende andere oorzaak. Als het een acute verandering is, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Je moet dus ook andere dingen gaan uitsluiten.
- Welke observatietechnieken of instrumenten kunnen worden gebruikt om onbegrepen gedrag bij personen met dementie tijdig te signaleren in de wijk?
Dan zou ik zeggen gewoon het signaleren van veranderingen in gedrag dat iemand de dingen anders gaat doen dan dat hij voorheen deed, dus dat je merkt van dat iemand meer dan normaal dingen gaat vergeten, spullen op andere plekken lekken bijvoorbeeld niet meer weet hoe een afstandsbediening werkt van een televisie dat het met de pennen niet meer goed gaat. Of dat het met het koken dat je merkt dat spullen anders liggen.
Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
- Kunt u voorbeelden geven van zorgstrategien die effectief kunnen zijn bij het omgaan met specifieke vormen van
onbegrepen gedrag bij dementie?
Oog hebben voor iemand beleving en daarbij ook empathie tonen voor de situatie waar iemand in zit. Wat ik ook veel gebruik is afleiden en verleiden. Ook motiverende gesprekvoering toe passen om een bepaalde weerstand te doorbreken. Soms zijn er ook familie interventies nodig, dus dat je met de hele familie om tafel moet gaan om eenduidige benadering te krijgen richting de persoon met dementie. Als je iets signaleert het delen met je collegas of in dit geval misschien met je wijkverpleegkunde of met mij. De zorgverleners komen juist vaak en daardoor maken ze veel meer van mensen mee en zien ze meer dingen.



Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat mensen langer thuis moeten blijven wonen en dat daardoor situaties ook vaak complexer worden. De kans dat het lastiger wordt thuis neemt alleen maar toe, plus dat je geacht wordt om met minder mensen meer clinten moet gaan bedienen, dus daar zit een heel groot spanningsveld.
- Hoe zouden zorgverleners deze uitdagingen het best aan kunnen gaan bij de zorgverlening bij onbegrepen gedrag bij mensen met dementie?
Belangrijk is dat de ander het gevoel heeft dat je hem in zijn of haar waarde laat. Daarnaast probeer niet gehaast te zijn en je rust te bewaren en goed luisteren. Het belangrijkste is toch probeer aan te sluiten op de beleving van de persoon.

De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Op welke manieren kan volgens u de regelgeving en het beleid van de organisatie de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie positief of negatief benvloeden?
Ik heb soms een beetje moeite met de regelgeving, omdat het mensen in hokjes stopt. Ik denk dat het de kunst is en juist bij ons onbegrepen gedrag dat je binnen de kaders die je hebt heel creatief bent in. Hoe kan je het voor de clinten en voor de naasten het zo goed mogelijk te doen binnen de kaders.
- Hoe zouden we in de toekomst volgens u de organisatie van de zorg het best kunnen aanpassen aan steeds langer thuiswonende mensen met dementie en steeds meer onbegrepen gedrag dat hierbij komt kijken?
Met zorgtechnologie kan je een heel eind komen en Ik denk dat het goed is om dat al in een zo vroeg mogelijk stadium mensen aan te leren als ze nog leerbaar zijn. Verder denk ik inderdaad dat je de zorgmedewerkers gewoon goed moet toerusten, zodat ze goed op de hoogte zijn van gedragsveranderingen en hoe je daarmee moet omgaan. Ook is het belangrijk dat je kennis in het team goed onderhoud, dus ook de tijd nemen voor leren met elkaar en leren van elkaar. daarnaast is het goed als het teams goed ondersteund wordt door een deskundigen, bijvoorbeeld een gedragsdeskundige.

interview verpleegkundige
Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Welke factoren kunnen volgens u bijdragen aan het ontstaan van onbegrepen gedrag bij personen met dementie?
Hoe iemand is opgegroeid en wat diegene tijdens zijn leven heeft meegemaakt. Dat je als vreemde iemand huis binnenstappen en verteld wat iemand allemaal moet doen. ik denk ook dat een belangrijke factor is dat mensen hun ziektebeeld zelf niet kunnen accepteren.
Denkt u dat factoren in de omgeving ook mee kunnen spelen?
Ja ik denk dat de omgeving ook vaak niet goed weet hoe ze ermee om moeten gaan. De omgeving weet al dat iemand de diagnose dementie heeft en hebben het geaccepteerd, maar de persoon met dementie zelf heeft het nog niet geaccepteerd.

Kennis (aangeboden door organisatie):
- Wat voor kennis en vaardigheden worden er op het moment aangeboden vanuit de organisatie voor zorgverleners om beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Er zijn een aantal elearnings, maar daar blijft het eigenlijk ook wel bij. Het zou fijner zijn als er wat meer trainingen zouden zijn, bijvoorbeeld dat er ervaringsdeskundigen langskomen en dat zij een training geven. Iets fysieker dat je met een groep bij elkaar zit en ervaringen kan uitwisselen en samen je weg kunt vinden in hoe ermee om te gaan, dus eigenlijk ook een stukje intervisie.

- Welke specifieke kennis en vaardigheden zijn volgens u het meest belangrijk voor zorgverleners die werken met mensen met dementie in de wijk?
Een stukje kennis van dementie, hoe werkt het bij mensen en wat gebeurt er allemaal in het hoofd van mensen met dementie. Daar wat meer achtergronden in helpt denk ik heel erg. Ook het leren verplaatsen in iemand klinkt heel ingewikkeld, maar ik zeg altijd stel jezelf eens voor in die situatie. Als iemand in jou huis je gaat vertellen hoe jij dingen moet doen, probeer je daar eens in te verplaatsen. Ik vind het ook belangrijk dat er goed wordt gecommuniceerd in het team over de omgang met specifieke clinten, dat iedereen op dezelfde manier omgaat met de client.

Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Hoe kun je het verschil zien tussen normale gedragsveranderingen die horen bij het ziektebeeld dementie en gedrag dat als onbegrepen kan worden gezien?
Nou ja het feit dat iemand in een keer kan uithalen, bijvoorbeeld verbaal. Ook dat iemand heel boos kan worden of juiste heel stil wordt, dat is vaak een aanwijzing dat er wat speelt. Je ziet ook vaak dat mensen je weigeren binnen te laten of medicatie weigeren. het is belangrijk om navraag te doen bij familie over hoe iemand was voor zijn dementie of in eerdere fases van de dementie.
- Welke observatietechnieken of instrumenten kunnen worden gebruikt om onbegrepen gedrag bij personen met dementie tijdig te signaleren in de wijk?
Iedereen signaleert een beetje op zijn eigen manier, er worden geen meetinstrumenten gebruikt. het zou wel erg helpen als er een duidelijk meetinstrument is. Ik gebruik zelf altijd een aantal basisvragen waarmee ik gedrag voor mezelf duidelijk krijg, dus wat observatiepunten.

Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
- Kunt u voorbeelden geven van zorgstrategien die effectief kunnen zijn bij het omgaan met specifieke vormen van onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat de benadering heel duidelijk is en dat iedereen op lijn zit bij de benadering, dus dat iedereen op dezelfde manier reageert. Dan komt er duidelijkheid en structuur. Ook is het denk ik goed als er vaste tijden zijn en dat de persoon veel vaste gezichten ziet. Ik denk dat de basis is het verplaatsen in de persoon. Ik probeer altijd met een zachte hand te sturen, zodat de persoon het idee heeft dat hij zelf de beslissingen neemt. Bij alles wat je doet maak het bekend en betrek de persoon erin. Een beetje humor werkt ook heel goed.

Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat je het vertrouwen van iemand wint. Dat vind ik een hele grote uitdaging, want dan kun je met mensen heel veel en wordt dat onbegrepen gedrag ook minder als iemand je gaat vertrouwen.
- Hoe zouden zorgverleners deze uitdagingen het best aan kunnen gaan bij de zorgverlening bij onbegrepen gedrag bij mensen met dementie?
Mensen ook in hun waarden laten. Ga niet alles klakkeloos overnemen, blijf met mensen in gesprek in de zin van blijf benoemen wat je doet, probeer ze zo veel mogelijk de regie te laten behouden.

De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Op welke manieren kan volgens u de regelgeving en het beleid van de organisatie de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie positief of negatief benvloeden?
Ik denk dat er bij onbegrepen gedrag heel snel wordt teruggevallen op iemand is agressief. Als iemand agressief is moet je vanuit de organisatie een stap terug doen en dat wordt het onbegrepen gedrag erger. Ook denk ik dat er teveel moeten, bijvoorbeeld iemand moet medicijnen innemen, je moet ze eten voorzetten. Soms moet je dat even loslaten, je moet het aanbieden.
Is het soms ook lastig met het aantal tijd dat mag inplannen bij een client?
Die ruimte is er gelukkig bij mij in het team wel. De tijd die je extra nodig heb kun je gewoon bijschrijven en als het nodig is wordt de indicatie aangepast.
- Hoe zouden we in de toekomst volgens u de organisatie van de zorg het best kunnen aanpassen aan steeds langer thuiswonende mensen met dementie en steeds meer onbegrepen gedrag dat hierbij komt kijken?
Ik denk dat het goed is als er vast klein groepje zorgverleners naar de mensen met dementie gaat, dan zijn er vaste gezichten, veel structuur en kun je echt een vertrouwensband opbouwen met iemand. Er zijn zorgmedewerkers die behoorlijk goed zijn met mensen met dementie en die kun je dan clusteren op een persoon. Ook is het belangrijk is dat casemanagers en huisartsen meer gaan samenwerken met de zorgverleners in het team. Zij trekken hun eigen plan, waardoor alles steeds weer anders is en dat we in de zorgverlening niet op een lijn zitten. Vaker een multidisciplinair overleg om te overleggen zou helpen en dat we dan daar ook serieus genomen worden als zorgteam, wij zij namelijk degene die meerdere keren per dag komen.

interview verzorgende IG
Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Welke factoren kunnen volgens u bijdragen aan het ontstaan van onbegrepen gedrag bij personen met dementie?
Ik denk dat de grootste factor is dat de persoon met dementie in een andere belevingswereld zit en daarom de mensen om hem heen niet meer goed begrijpt. Als iemand dan bijvoorbeeld ineens zegt je mag de medicijnen niet meer zelf innemen, dan kan er veel onbegrip ontstaan als degene in zijn eigen beleving dat gewoon zelf kan en altijd al zelf heeft gedaan. Het kan ook komen door een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld pijn. Als diegene zelf niet meer goed kan uiten dat hij pijn heeft in woorden, dan kan diegene dat in de vorm van onbegrepen gedrag uiten.
Kennis (aangeboden door organisatie):
- Wat voor kennis en vaardigheden worden er op het moment aangeboden vanuit de organisatie voor zorgverleners om beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
We hebben meerdere elearnings over verschillende onderwerpen van onbegrepen gedrag, daar staat best veel informatie in. ook hebben we wel eens klinische lessen van stagiaires die vanuit school zich verdiepen in dit onderwerp.
- Welke specifieke kennis en vaardigheden zijn volgens u het meest belangrijk voor zorgverleners die werken met mensen met dementie in de wijk?
Je moet mensen op een rustige manier benaderen, dus ondanks dat je misschien weinig tijd hebt moet je niet haastig overkomen. Vooral ook rustig luisteren naar wat ze te vertellen hebben, want ze vertellen eigenlijk best wel veel, dus probeer mee te gaan in hun verhaal en niet tegenspreken. Het is ook belangrijk om te kijken naar lichaamstaal, bijvoorbeeld hoe zien ze eruit, hoe gedragen ze zich en hoe reageren ze op jouw uitnodiging of dingen die je vraagt. Stel iemand is agressief probeer dan erachter te komen waar het vandaan komt en blijf rustig, vooral de waarom vraag is hierbij belangrijk.
Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Hoe kun je het verschil zien tussen normale gedragsveranderingen die horen bij het ziektebeeld dementie en gedrag dat als onbegrepen kan worden gezien?
Dat vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat onbegrepen gedrag vooral onverwachts ontstaat, dus bovenop de kenmerken van dementie die passend zijn bij de persoon. Dit gedrag ontstaat dan ineens en het is niet zo goed te benoemen wat de oorzaak is van het gedrag, dus als de gedragsverandering uit het niets ontstaat.
Welke observatietechnieken of instrumenten kunnen worden gebruikt om onbegrepen gedrag bij personen met dementie tijdig te signaleren in de wijk?
Ik gebruik niet echt meetinstrumenten, meestal let ik gewoon op het gedrag. Het is gewoon belangrijk om te observeren en ook samen met je team te observeren. Het rapporteren is wel heel belangrijk om te kijken of gedrag veranderd en om dit ook tijdig te signaleren. Bij het rapporteren schrijf ik altijd op hoe ik iemand aantref en als dit verandert tijdens het zorgmoment schrijf ik dat ook op.

Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
- Kunt u voorbeelden geven van zorgstrategien die effectief kunnen zijn bij het omgaan met specifieke vormen van onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat iedereen hetzelfde doet, dus dat er een eenduidige aanpak is in de zorgverlening. Dit van tevoren ook goed in het zorgplan zetten en hierbij aangeven wat belangrijk is in de benadering en waar iemand niet van houdt of hem kan triggeren. Ook zo veel mogelijk dezelfde tijdstippen van zorg aanhouden, want dan waarborg je de regelmaat.
Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Je wilt zo prettig mogelijk iemand de zorg geven, zodat iemand zich veilig en gesteund voelt door ons en wij moeten prettig kunnen werken, dus mijn uitdaging persoonlijk is altijd om iemand allereerst op zijn gemak te stellen en een veilig gevoel te geven. De ander dus op de juiste manier benaderen en om uit te vinden wat die juiste benadering is. Als je iemand op de verkeerde manier benaderd kan al heel snel de vertrouwensband weg zijn en moet je weer heel hard werken om die weer terug te krijgen.
- Hoe zouden zorgverleners deze uitdagingen het best aan kunnen gaan bij de zorgverlening bij onbegrepen gedrag bij mensen met dementie?
Zoals ik net al benoemde dat veilige gevoel geven en je eigen expertise inzetten. Zorg ook dat je jouzelf veilig voelt en neem ook je eigen normen en waarden mee. ook humor vind ik altijd heel belangrijk, dus een luchtige benadering en niet teveel nadruk leggen op dingen. Door een luchtige benadering geef je iemand geen zwaar gevoel en komt het niet zo over van dat jij van alles over gaat nemen wat iemand eigenlijk niet wil. Het vertrouwen winnen van iemand is ook heel belangrijk, want als je iemands vertrouwen hebt kun je heel veel bereiken.
De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Op welke manieren kan volgens u de regelgeving en het beleid van de organisatie de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie positief of negatief benvloeden?
Scholingen vanuit de organisatie kunnen onbegrepen gedrag positief beinvloeden, want dan weet het team hoe ze met het onbegrepen gedrag om moeten gaan. Soms kan de tijdsdruk wel moeilijk zijn, want vaak voor je aan de zorg kan beginnen ben je door het rustig contact maken al veel tijd kwijt. Je kan wel tijd bijschrijven dat gaat allemaal prima, alleen soms kom je dan wat in de knoop met de andere clinten in de route. De wet zorg en dwang kan het soms wel lastig maken, want je mag iemand niet dwingen maar toch wil je wel dat iemand de juiste zorg krijgt. De arts en de organisatie wil bijvoorbeeld dat jij die medicijnen geeft, maar als iemand dat niet wil. Als iemand dingen moet kan dit ook het onbegrepen gedrag triggeren of verergeren.
- Hoe zouden we in de toekomst volgens u de organisatie van de zorg het best kunnen aanpassen aan steeds langer thuiswonende mensen met dementie en steeds meer onbegrepen gedrag dat hierbij komt kijken?
Zorg dat je goed opgeleid personeel hebt, die speciaal ook die affiniteit heeft met mensen met dementie, dus dat je Mensen hebt die die dat ook goed kunnen en prettig vinden om te doen. Zorgverleners goed scholen in de omgang met onbegrepen gedrag en dat de scholing over onbegrepen gedrag ook op scholen wordt gegeven, dus dat het al in het lespakket zit en ook al heel duidelijk daar heel veel aandacht voor hebben van hoe gaan we daarmee om. Het gaat in de toekomst namelijk veel vaker voorkomen als mensen met dementie langer thuis blijven wonen.
. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van de Hogeschool. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in 500 woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: informeel.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document