Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: berrakyav - 1 jaar geleden

Maak een oefenexamen van de volgende tekst: Paragraaf 6.5 Het derde element: een eerlijk proces
3 redenen waarom rechtspraak onmisbaar is in een rechtsstaat:
1. Controleert of de wetgever en het bestuur zich aan het recht houden. 2. Verduidelijkt de betekenis van het recht en vult deze aan.
3. Zorgt voor geschilbeslechting
Inleiding rechten kern van het recht
- Art. 1 Sr
- Art. 16 Gw
- Art. 7 EVRM
- Art. 15 IVBPR
- Art. 49 EU-Handvest
Lin Lindenbergh
2020/2021
Gedownload van Knoowy - Alle hulp voor je studie
43
1. Controleert of de wetgever en het bestuur zich aan het recht houden: De rechtspraak waarborgt dat het recht regeert en daarvoor is het noodzakelijk dat de rechterlijke macht onafhankelijk is.
2. Verduidelijkt de betekenis van het recht en vult deze aan: Als de overheid, burgers en bedrijven overeenkomstig het recht moeten handelen, dan moeten zij weten hoe het recht luidt en dat blijkt niet altijd duidelijk uit de wet. De rechter vormt niet proactief recht, maar in reactie op de rechtsvraag in een geschil. Procespartijen worden dus aan een rechtsregel gehouden die zij strikt genomen niet kenden en konden kennen, toen het geschil ontstond. Rechterlijke rechtsvorming is enerzijds noodzakelijk voor zekerheid en voorspelbaarheid en is anderzijds inconsistent met deze rechterlijke waarde. Dit verdwijnt bolgens vaste rechtspraak van het EHRM wanneer een nieuwe rechtsregel redelijkerwijs voorzienbaar was of te wel als iedere burger op zijn vingers had kunnen natellen dat dit de regel is. In dit geval kan hij, wanneer de situatie zich voordoet op het terrein van strafrecht niet beroepen dat de nieuwe regel in strijd is met het strafrechtelijke legaliteitsbeginsel.
3. Zorgt voor geschilbeslechting: In een rechtstaat moeten geschillen op basis van het recht beslecht worden. Gebeurt dit niet, dan nemen burgers en bedrijven hun toevlucht tot eigenrichting, wenden zij zich tot niet-juridische vormen van geschilbeslechting of laten ze het er maar bij zitten.
Algemene eisen die terugkeren in alle rechtsgebieden betreffende een eerlijk proces:
- Onpartijdigheid van de rechter
- Beslissing binnen een redelijke termijn
- Openbaarheid van de zitting
- Motivering van de beslissing
- Recht op hoor en wederhoor
- Toegang tot de rechter en de rechtsbijstand
Subjectieve onpartijdigheid: Betekent dat de rechter daadwerkelijk vooringenomen is en zijn persoonlijke voorkeuren en belangen (politiek, moreel, religieus, financieel enz.) laat meewegen in zijn oordeel.
Objectieve partijdigheid: Hiermee wordt de schijn van partijdigheid bedoeld. Schijn van partijdigheid kan bijv. gewekt worden bij gelijktijdige vervulling van andere (niet rechtelijke) functies door een rechter, het bestaan van familiebanden tussen de rechter en procespartijen, lidmaatschap van een bepaalde vereniging of politieke partij die betrokken is bij de zaak.
Verschoning: De rechter verzoekt zich te mogen onttrekken aan een bepaalde zaak, wegens feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.
Informeel afzien van de zaak: Dat wil zeggen zonder wettelijke basis en procedure van de behandeling van de zaak af zien.
Wraking: Houdt in dat een partij verzoekt dat een rechter de zaak niet (verder) beoordeelt, wegens feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.
Art. 21 Gw luidt: Met uitzondering van de gevallen bij de wet bepaald vinden de terechtzittingen in het openbaar plaats en houden de vonnissen de gronden in waarop zij rusten. De uitspraak geschiedt in het openbaar. In deze bepaling staan twee vereisten:
Inleiding rechten kern van het recht
Lin Lindenbergh
2020/2021
Gedownload van Knoowy - Alle hulp voor je studie

- Openbaarheidsbeginsel - Motiveringsbeginsel
Openbaarheidsbeginsel: Het doel van het openbaarheidsbeginsel is dat de rechtspraak controleerbaar is voor het publiek en eist dat tenminste de uitspraak in het openbaar geschiedt. De behandeling van de zaak is in beginsel openbaar.
Uitzondering hiervan: Bij staatsveiligheid, belangen van minderjarigen en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Motiveringsbeginsel: Het is belangrijk dat de rechter met een deugdelijke motivering van de rechterlijke beslissing komt. De rechter moet duidelijk maken welke feiten, wettelijke regels en jurisprudentie ten grondslag liggen aan de beslissing. Daarbij moet aangegeven worden hoe hij met de argumenten van de partijen is omgegaan.
Doel motiveringsbeginsel:
- Op deze manier kunnen de procespartijen beslissen of zij zich neerleggen bij de beslissing of beroep instellen.
- Met een deugdelijke motivering is een hogere rechter in staat te beoordelen of de eerdere uitspraak aanvaardbaar is.
Equality of arms: Gaat uit van het idee dat de verdachte de kans krijgt om zijn kant van het verhaal toe te lichten (hoor en wederhoor) en hiermee dezelfde kansen krijgt als het OM. Dit betekent onder meer dat dat procespartijen in de gelegenheid zijn om alle relevante processtukken in te zien en hierop te reageren.
Golder t. het Verenigd Koninkrijk: In dit arrest heeft het EHRM duidelijk gemaakt dat het recht op toegang tot een rechter moet worden gelezen in art. 6 EVRM par 1: Secures to everyone the right to have any claim relating to his civil rights and obligations brought before a court or tribunal. In this way the Article embodies the right to a court.
Gesubsidieerde rechtsbijstand: Het recht op toegang tot de rechter is betekenisloos voor rechtzoekenden die niet of nauwelijks in staat zijn de kosten van een juridisch procedure op te brengen. In art. 18 Gw is gesubsidieerde rechtsbijstand als een opdracht aan de overheid vastgelegd en is daarom een eis van rechtsstatelijkheid. In art. 6 EVRM is een recht op rechtsbijstand expliciet als vereiste opgenomen in het strafproces. Het EHRM heeft bepaald dat gesubsidieerde rechtsbijstand ook vereist kan zijn in civiele zaken.
Belemmeringen voor de toegang tot de rechter:
1. Betaalbaarheid
2. Fysieke afstand
3. Mensen zijn niet in staat zichzelf adequaat te informeren over rechten, plichten en juridische
procedures.
1. Belemmering betaalbaarheid voor toegang tot de rechter:
- In 2012 stelde het kabinet voor om de rechtspraak kostendekkend te maken (in werkelijkheid ging het om een verhoging van de dekkingsgraad van 30% naar 64%). De Tweede Kamer ging akkoord, maar het strandde in de Eerste Kamer. Zij achtte de kans groot dat het onverenigbaar was met art. 6 EVRM.
Inleiding rechten kern van het recht
44
Lin Lindenbergh
2020/2021
Gedownload van Knoowy - Alle hulp voor je studie

- De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand ging omhoog. Als gevolg hiervan werd het voor sommige groepen burgers en bedrijven in de praktijk onmogelijk of zinloos om naar de rechter te stappen.
2. Belemmering fysieke afstand voor toegang tot de rechter: Door de herindeling van de gerechtelijke kaart, het terugbrengen van het aantal zittingslocaties waartoe in 2013 werd besloten, nam de afstand tot de dichtstbijzijnde rechter toe voor veel rechtzoekenden.
3. Belemmering niet in staat zichzelf adequaat te informeren over rechten, plichten en juridische procedures voor toegang tot de rechter: 1 op de 9 Nederlands heeft moeite met lezen en schrijven en kan zichzelf hierdoor niet goed informeren over de rechten, plichten en juridische procedures. Dit probleem wordt versterkt door de toenemende digitalisering van de rechtspraak.
Drievoudige toets van het EHRM om beperkingen op het recht van toegang tot de rechter te beoordelen:
- Ze moeten een legitiem doel dienen (bijv. de rechtszekerheid, goed functioneren rechterlijke macht, vermindering van de werklast rechterlijke macht).
- Ze moeten proportioneel zijn in het licht van dat doel.
- Ze mogen de kern van het recht op toegang niet aantasten.
Innovatieve experimenten voor verbetering in de toegankelijkheid van de rechtspraak:
- Buurtrechter
- Spreekuurrechter - Vredesrechter
- Regelrechter
- Videorechter
Deze experimenten laten zien dat de rechtspraak goedkoper, bereikbaarder en begrijpelijker kan zijn dan nu het geval is.
In 2012 kwam de Eerste Kamer met een motie over tot het opnemen in de Grondwet van een algemeen recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter. Directe aanleiding was een aanbeveling van de Staatscommissie-Grondwet (2010).
Critici:
- Volgens critici bieden de volgende artikelen al voldoende bescherming.
Voorstanders:
- De internationale bescherming bevat lacunes, dat een zo belangrijk recht als het recht op een eerlijk proces niet mag ontbreken in het juridisch-staatkundige basisdocument van Nederland.
- De Nederlandse rechter kan op basis van een algemeen grondrecht een beter dialoog voeren met internationale rechters en met rechters in andere landen.
. De oefenexamen moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. Onderin staan de antwoorden.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document