Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: San1 - 1 maand geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp: Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Welke factoren kunnen volgens u bijdragen aan het ontstaan van onbegrepen gedrag bij personen met dementie?
Hoe iemand is opgegroeid en wat diegene tijdens zijn leven heeft meegemaakt. Dat je als vreemde iemand huis binnenstappen en verteld wat iemand allemaal moet doen. ik denk ook dat een belangrijke factor is dat mensen hun ziektebeeld zelf niet kunnen accepteren.
Denkt u dat factoren in de omgeving ook mee kunnen spelen?
Ja ik denk dat de omgeving ook vaak niet goed weet hoe ze ermee om moeten gaan. De omgeving weet al dat iemand de diagnose dementie heeft en hebben het geaccepteerd, maar de persoon met dementie zelf heeft het nog niet geaccepteerd.
Kennis (aangeboden door organisatie):
- Wat voor kennis en vaardigheden worden er op het moment aangeboden vanuit de organisatie voor zorgverleners om beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Er zijn een aantal elearnings, maar daar blijft het eigenlijk ook wel bij. Het zou fijner zijn als er wat meer trainingen zouden zijn, bijvoorbeeld dat er ervaringsdeskundigen langskomen en dat zij een training geven. Iets fysieker dat je met een groep bij elkaar zit en ervaringen kan uitwisselen en samen je weg kunt vinden in hoe ermee om te gaan, dus eigenlijk ook een stukje intervisie.

- Welke specifieke kennis en vaardigheden zijn volgens u het meest belangrijk voor zorgverleners die werken met mensen met dementie in de wijk?
Een stukje kennis van dementie, hoe werkt het bij mensen en wat gebeurt er allemaal in het hoofd van mensen met dementie. Daar wat meer achtergronden in helpt denk ik heel erg. Ook het leren verplaatsen in iemand klinkt heel ingewikkeld, maar ik zeg altijd stel jezelf eens voor in die situatie. Als iemand in jou huis je gaat vertellen hoe jij dingen moet doen, probeer je daar eens in te verplaatsen. Ik vind het ook belangrijk dat er goed wordt gecommuniceerd in het team over de omgang met specifieke clinten, dat iedereen op dezelfde manier omgaat met de client.

Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Hoe kun je het verschil zien tussen normale gedragsveranderingen die horen bij het ziektebeeld dementie en gedrag dat als onbegrepen kan worden gezien?
Nou ja het feit dat iemand in een keer kan uithalen, bijvoorbeeld verbaal. Ook dat iemand heel boos kan worden of juiste heel stil wordt, dat is vaak een aanwijzing dat er wat speelt. Je ziet ook vaak dat mensen je weigeren binnen te laten of medicatie weigeren. het is belangrijk om navraag te doen bij familie over hoe iemand was voor zijn dementie of in eerdere fases van de dementie.
- Welke observatietechnieken of instrumenten kunnen worden gebruikt om onbegrepen gedrag bij personen met dementie tijdig te signaleren in de wijk?
Iedereen signaleert een beetje op zijn eigen manier, er worden geen meetinstrumenten gebruikt. het zou wel erg helpen als er een duidelijk meetinstrument is. Ik gebruik zelf altijd een aantal basisvragen waarmee ik gedrag voor mezelf duidelijk krijg, dus wat observatiepunten.
Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
- Kunt u voorbeelden geven van zorgstrategien die effectief kunnen zijn bij het omgaan met specifieke vormen van onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat de benadering heel duidelijk is en dat iedereen op lijn zit bij de benadering, dus dat iedereen op dezelfde manier reageert. Dan komt er duidelijkheid en structuur. Ook is het denk ik goed als er vaste tijden zijn en dat de persoon veel vaste gezichten ziet. Ik denk dat de basis is het verplaatsen in de persoon. Ik probeer altijd met een zachte hand te sturen, zodat de persoon het idee heeft dat hij zelf de beslissingen neemt. Bij alles wat je doet maak het bekend en betrek de persoon erin. Een beetje humor werkt ook heel goed.
Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat je het vertrouwen van iemand wint. Dat vind ik een hele grote uitdaging, want dan kun je met mensen heel veel en wordt dat onbegrepen gedrag ook minder als iemand je gaat vertrouwen.
- Hoe zouden zorgverleners deze uitdagingen het best aan kunnen gaan bij de zorgverlening bij onbegrepen gedrag bij mensen met dementie?
Mensen ook in hun waarden laten. Ga niet alles klakkeloos overnemen, blijf met mensen in gesprek in de zin van blijf benoemen wat je doet, probeer ze zo veel mogelijk de regie te laten behouden.
De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Op welke manieren kan volgens u de regelgeving en het beleid van de organisatie de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie positief of negatief benvloeden?
Ik denk dat er bij onbegrepen gedrag heel snel wordt teruggevallen op iemand is agressief. Als iemand agressief is moet je vanuit de organisatie een stap terug doen en dat wordt het onbegrepen gedrag erger. Ook denk ik dat er teveel moeten, bijvoorbeeld iemand moet medicijnen innemen, je moet ze eten voorzetten. Soms moet je dat even loslaten, je moet het aanbieden.
Is het soms ook lastig met het aantal tijd dat mag inplannen bij een client?
Die ruimte is er gelukkig bij mij in het team wel. De tijd die je extra nodig heb kun je gewoon bijschrijven en als het nodig is wordt de indicatie aangepast.
- Hoe zouden we in de toekomst volgens u de organisatie van de zorg het best kunnen aanpassen aan steeds langer thuiswonende mensen met dementie en steeds meer onbegrepen gedrag dat hierbij komt kijken?
Ik denk dat het goed is als er vast klein groepje zorgverleners naar de mensen met dementie gaat, dan zijn er vaste gezichten, veel structuur en kun je echt een vertrouwensband opbouwen met iemand. Er zijn zorgmedewerkers die behoorlijk goed zijn met mensen met dementie en die kun je dan clusteren op een persoon. Ook is het belangrijk is dat casemanagers en huisartsen meer gaan samenwerken met de zorgverleners in het team. Zij trekken hun eigen plan, waardoor alles steeds weer anders is en dat we in de zorgverlening niet op een lijn zitten. Vaker een multidisciplinair overleg om te overleggen zou helpen en dat we dan daar ook serieus genomen worden als zorgteam, wij zij namelijk degene die meerdere keren per dag komen.
. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van de Hogeschool. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in 500 woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: informeel.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document