Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: San1 - 1 maand geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp:
Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Welke factoren kunnen volgens u bijdragen aan het ontstaan van onbegrepen gedrag bij personen met dementie?
Bij onbegrepen gedrag denk ik altijd van wie begrijpt nu wie niet. Dus wij als omgeving ervaring het misschien als onbegrepen gedrag, maar dat hoeft diegene met dementie zelf niet zo te ervaren. Het zelf realiseren voor wie is het een probleem of voor wie is het onbegrepen. Vaak wat je ziet is de mensen toch niet voldoende weten van dementie. Vooral als ze er nog nooit mee te maken hebben gehad, is het ook nog een heel erg ver van hun bed show ook al wordt het beter door alle dingen van alzheimer Nederland en mens vriendelijke samenleving. Je en dan nog het kunnen omgaan ermee. Het vraagt met name van mantelzorgers en hulpverleners van mensen uit hum omgeving dat ze kunnen meebewegen met die de dementie, want die hebben vaak hun eigen rol, hun eigen beleving en die matcht niet altijd met die van de omgeving.
Kennis (aangeboden door organisatie):
- Wat voor kennis en vaardigheden worden er op het moment aangeboden vanuit de organisatie voor zorgverleners om beter om te gaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Ja nou opzicht op het leerplein staan wel elearnings die gaan over dementie en omgaan met probleem gedrag. Je hebt aandachtsvelders binnen de teams waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Ik als casemanager kan aansluiten bij team overleggen, maar daar moet dan ook wel ruimte voor gemaakt worden. intervisie of een klinische les ja dat zou denk ik naar mijn idee nog wel wat meer mogen worden aangeboden.
- Welke specifieke kennis en vaardigheden zijn volgens u het meest belangrijk voor zorgverleners die werken met mensen met dementie in de wijk?
Dat is denk ik dan we op een level kunnen komen met diegene met dementie. ik denk ook het inhoudelijke wezen van wat is dementie en wat moet je vooral wel en niet doen. Met name van hoe kan je het best in contact blijven met diegene met dementie. Mooi zou ook zijn als je dingen signaleert, bij dementie spelen er vaak veel meer dingen. Soms heb je fysieke onderliggende problemen. Of er speelt iets bij de mantelzorgers of andere dingen in de omgeving. Dingen in de omgeving kunnen zijn verslaving, schulden en in het ergste geval zelfs ouderenmishandeling, dus het is heel goed dat als je dingen opvallen om die kenbaar te maken bij je collegas.

Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie:
- Hoe kun je het verschil zien tussen normale gedragsveranderingen die horen bij het ziektebeeld dementie en gedrag dat als onbegrepen kan worden gezien?
Dan kom je weer terug bij wat ik in het begin zei, voor wie is het onbegrepen gedrag van degene met dementie of heeft degene daar zelf ook last van? Er is geen normale gedragsverandering, het is heel verschillend in hoe mensen met dementie veranderen. Iemand kan agressief worden of juist op en top blij de hele dag. Het wordt echt lastig als het ook echt een probleem wordt voor degene met dementie zelf en als de omgeving daar niet mee weet om te gaan. Het is ook belangrijk acute onderliggende oorzaken uit te sluiten die gedragsverandering kunnen veroorzaken. Als iemand bijvoorbeeld heel agressief gaat worden of tegen draad dan moet je ook even kijken heeft het geen acute onderliggende andere oorzaak. Als het een acute verandering is, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Je moet dus ook andere dingen gaan uitsluiten.
- Welke observatietechnieken of instrumenten kunnen worden gebruikt om onbegrepen gedrag bij personen met dementie tijdig te signaleren in de wijk?
Dan zou ik zeggen gewoon het signaleren van veranderingen in gedrag dat iemand de dingen anders gaat doen dan dat hij voorheen deed, dus dat je merkt van dat iemand meer dan normaal dingen gaat vergeten, spullen op andere plekken lekken bijvoorbeeld niet meer weet hoe een afstandsbediening werkt van een televisie dat het met de pennen niet meer goed gaat. Of dat het met het koken dat je merkt dat spullen anders liggen.
Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
- Kunt u voorbeelden geven van zorgstrategien die effectief kunnen zijn bij het omgaan met specifieke vormen van
onbegrepen gedrag bij dementie?
Oog hebben voor iemand beleving en daarbij ook empathie tonen voor de situatie waar iemand in zit. Wat ik ook veel gebruik is afleiden en verleiden. Ook motiverende gesprekvoering toe passen om een bepaalde weerstand te doorbreken. Soms zijn er ook familie interventies nodig, dus dat je met de hele familie om tafel moet gaan om eenduidige benadering te krijgen richting de persoon met dementie. Als je iets signaleert het delen met je collegas of in dit geval misschien met je wijkverpleegkunde of met mij. De zorgverleners komen juist vaak en daardoor maken ze veel meer van mensen mee en zien ze meer dingen.



Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij het omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie?
Dat mensen langer thuis moeten blijven wonen en dat daardoor situaties ook vaak complexer worden. De kans dat het lastiger wordt thuis neemt alleen maar toe, plus dat je geacht wordt om met minder mensen meer clinten moet gaan bedienen, dus daar zit een heel groot spanningsveld.
- Hoe zouden zorgverleners deze uitdagingen het best aan kunnen gaan bij de zorgverlening bij onbegrepen gedrag bij mensen met dementie?
Belangrijk is dat de ander het gevoel heeft dat je hem in zijn of haar waarde laat. Daarnaast probeer niet gehaast te zijn en je rust te bewaren en goed luisteren. Het belangrijkste is toch probeer aan te sluiten op de beleving van de persoon.

De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie:
- Op welke manieren kan volgens u de regelgeving en het beleid van de organisatie de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie positief of negatief benvloeden?
Ik heb soms een beetje moeite met de regelgeving, omdat het mensen in hokjes stopt. Ik denk dat het de kunst is en juist bij ons onbegrepen gedrag dat je binnen de kaders die je hebt heel creatief bent in. Hoe kan je het voor de clinten en voor de naasten het zo goed mogelijk te doen binnen de kaders.
- Hoe zouden we in de toekomst volgens u de organisatie van de zorg het best kunnen aanpassen aan steeds langer thuiswonende mensen met dementie en steeds meer onbegrepen gedrag dat hierbij komt kijken?
Met zorgtechnologie kan je een heel eind komen en Ik denk dat het goed is om dat al in een zo vroeg mogelijk stadium mensen aan te leren als ze nog leerbaar zijn. Verder denk ik inderdaad dat je de zorgmedewerkers gewoon goed moet toerusten, zodat ze goed op de hoogte zijn van gedragsveranderingen en hoe je daarmee moet omgaan. Ook is het belangrijk dat je kennis in het team goed onderhoud, dus ook de tijd nemen voor leren met elkaar en leren van elkaar. daarnaast is het goed als het teams goed ondersteund wordt door een deskundigen, bijvoorbeeld een gedragsdeskundige.
. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van de Hogeschool. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in 500 woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: informeel.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document