Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: San1 - 2 maanden geleden

Oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie
De belangrijkste factor die naar voren komt in de interviews is dat er vaak een wederzijds onbegrip is tussen de omgeving en de persoon met dementie. De eigen rol en de beleving van de omgeving en de persoon met dementie komen niet overeen met elkaar. Er komt ook naar voren in de interviews dat onbegrepen gedrag veroorzaak kan worden door een kennis tekort vanuit de omgeving over hoe ze met het ziektebeeld om moeten gaan of er is niet genoeg kennis over het levensverhaal van diegene met dementie. Nog een belangrijke factor die naar voren komt in een van de interviews is dat er ook een lichamelijke oorzaak kan zijn van onbegrepen gedrag, maar dat dit niet meer woordelijk uitgedrukt kan worden door de persoon met dementie.
Kennis (aangeboden door organisatie)
Op het gebied van kennis en vaardigheden aangeboden door de organisatie komt naar voren uit de interview dat er vooral elearnigs worden aangeboden. Ook zijn er volgens de casemanager dementie aandachtsvelders binnen de teams waar zorgverleners terecht kunnen met vragen. In meerdere interviews komt naar voren dat er nog wel meer fysieke trainingen, intervisie en klinische lessen zouden mogen worden aangeboden om beter om te kunnen gaan met onbegrepen gedrag bij dementie.
Als het gaat over kennis en vaardigheden die het belangrijkst zijn komt naar voren in de interviews dat het inleven in de persoon met dementie een belangrijke vaardigheid is. Ook komt naar voren dat de vaardigheid het kunnen toepassen van de juiste benaderingswijze belangrijk is, namelijk op een rustige manier en dat er een eenduidige benadering is vanuit alle zorgverleners. De kennis die belangrijk is om te hebben is volgens de experts dat zorgverleners weten wat dementie is, wat je wel en niet moet doen en wat de achtergrond van de persoon met dementie is.
Signaleren van onbegrepen gedrag bij dementie
In het interview met de casemanager komt naar voren dat gedrag pas als onbegrepen kan worden geduid als de persoon met dementie er zelf last van heeft en de omgeving er niet mee weet om te gaan. In de andere interviews wordt benoemd dat het onbegrepen gedrag onverwachts kan ontstaan, zonder dat er meteen een duidelijke oorzaak wordt gezien. Er wordt in alle interviews benoemd dat er geen meetinstrumenten worden gebruik, maar dat de gedragsveranderingen worden geobserveerd.
Zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie:
Als zorgstrategien bij onbegrepen gedrag bij dementie worden genoemd: oog hebben voor de beleving van de persoon met dementie, empathie tonen, afleiden en verleiden, motiverende gesprekvoering toepassen en indien nodig familie interventies uitvoeren. Het is ook belangrijk om signalen van onbegrepen gedrag te delen met collega's of andere zorgverleners. Daarnaast is het belangrijk dat de benadering vanuit de zorgverlening op een lijn ligt en dat er zoveel mogelijk regelmaat is in tijden en zorgverleners.


Uitdagingen bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie
Er worden meerdere uitdagingen benoemd bij de omgang met onbegrepen gedrag, namelijk de complexiteit van de situatie, het feit dat mensen langer thuis moeten blijven wonen en de beperkte tijd en middelen beschikbaar zijn. Andere uitdagingen zijn het vertrouwen winnen van van de persoon met dementie die onbegrepen gedrag vertoont, de persoon in zijn waarde laten, zoveel mogelijk de regie te laten behouden en een veilig en gesteund gevoel geven aan de persoon met onbegrepen gedrag bij dementie.
De rol van regelgeving en beleid bij omgang met onbegrepen gedrag bij dementie
Op het gebied van regelgeving en beleid kan de omgang met onbegrepen gedrag bij dementie zowel positief als negatief benvloed worden. Het is belangrijk dat er ruimte is voor creativiteit binnen de kaders van de regelgeving en dat zorgverleners goed toegerust worden met kennis en vaardigheden. In de toekomst zou de organisatie van de zorg aangepast kunnen worden door gebruik te maken van zorgtechnologie, zorgverleners goed op te leiden en te zorgen voor goede samenwerking tussen verschillende disciplines.

kun je dit coderen?

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document