Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Valentina222 - 5 maanden geleden

Ik heb een bijeenkomst bijgewoond, voordat ik daarheen ging heb ik een artikel geschreven dat is deze:

Bijeenkomst en onderzoek Jeroen
Voor mijn onderzoek ben ik naar een bijeenkomst gegaan van Jeroen Hasselaar en heb ik een artikel van hem doorgenomen.
Jeroen Hasselaar is benoemd tot bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg aan het Radboudumc. Hij doet in samenwerking met Stichting Agora onderzoek naar de sociale aspecten van zorg voor ongeneeslijk zieke mensen en wil formele en informele zorgnetwerken beter integreren om zo het welbevinden van mensen in de palliatieve fase en hun naasten te verbeteren.
Hasselaar zegt: Ik onderzoek wat mensen in de laatste fase aan zorg en ondersteuning nodig hebben. Deze behoeften kunnen we niet altijd in bestaande zorgkaders vangen en vragen om goede samenwerking en integratie van zorg door de huisarts, in het ziekenhuis en in de eigen leefomgeving. Daarbij gaat het om het brede sociale welbevinden van de patint, vanuit een persoonsgerichte benadering.
Jeroen Hasselaar verteld dat veel mensen bij palliatieve zorg vooral denken aan lichamelijke zorg, zoals het inzetten van medicatie. Jeroen wilt juist graag meer aandacht voor de sociale aspecten van zorg en welzijn. Hij geeft aan dat ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten behoefte hebben aan een veel bredere ondersteuning dan alleen het fysieke. Ze lopen tegen vragen aan dat voor hen veel belangrijker is, zoals zaken afronden, contact herstellen, afscheid nemen en de gevolgen voor hun naasten. Hij wilt met zijn onderzoek bijdragen aan hun kwaliteit van leven in de laatste fase.
Volgens Hasselaar is het van belang dat palliatieve zorg meer gentegreerd wordt in de reguliere zorg, met de nadruk op het feit dat sterven en lijden niet exclusief medische aangelegenheden zijn. Palliatieve zorg zou moeten samenwerken met de bredere zorggemeenschap. De uitdaging ligt in het effectief organiseren van dit samenspel, vooral nu steeds meer mensen ervoor kiezen om in de palliatieve fase thuis behandeld te worden. Om thuiszorg te optimaliseren en mensen langer thuis te kunnen laten blijven, is het essentieel dat zowel het zorgdomein als het sociaal domein passende ondersteuning bieden in de thuisomgeving.
Hasselaar geeft aan dat ze, in samenwerking met Agora, proeftuinen hebben opgezet. Dit is 13 maart 2023 van start gegaan. In deze proeftuinen zitten bijvoorbeeld de wethouder, huisartsen, wijkverpleegkundigen en andere eerstelijnszorgprofessionals aan tafel. Ze zullen samenwerken aan concrete casussen en bespreken hoe ze optimale ondersteuning kunnen bieden aan mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. Dit initiatief heeft als doel te onderzoeken hoe de zorg duurzamer kan worden georganiseerd en hoe de palliatieve zorg op nationaal niveau verbeterd kan worden.
Voor mijn onderzoek heb ik 22 februari 2024 deelgenomen aan een transitiebijeenkomst van Jeroen Hasselaar genaamd "Proeftuin leven tot het einde" in Zundert: Duurzaam samenwerken voor mensen in hun laatste levensfase. Tijdens deze bijeenkomst zijn de resultaten van het afgelopen jaar gedeeld en hebben ze laten zien wat ze hebben bereikt door middel van experimenten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het voeren van betekenisvolle gesprekken aan de hand van kunst in het Van GoghHuis, het aanvullen van de vraagwijzer met de levenseinde-reis, het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten over het levenseinde en het inspireren van vrijwilligerswerk om betekenis te geven tot het einde.
De resultaten die zijn gedeeld tijdens deze bijeenkomst worden besproken in het hoofdstuk resultaten.

Daarna ben ik naar de bijeenkomst gegaan en deze informatie gekregen van hun opbrengsten/experimenten. Onderstaande tekst:
Resultaten bijeenkomst:

4 experimenten samenwerking mee aangegaan
- Levenseinde-reis hoe breng ik die in kaart
- Het goede gespek van gogh
- Voorlichting en informatie voor inwoners over laatste levensfase
- Vrijwillger van betekenis zijn hun kunnen we dan als iemand ongeneeslijk ziek zijn

Het voeren van het goede gesprek aan de hand van kunst, in het Van GoghHuis
Aan de hand van vincent en zijn leven/schilderijen het gesprek aangaan.
Na algemene uitnodiging 10 inwoners van zundert in het van goghuis het gesprek aangegaan over themas. Kitty gaf eerste aanzet, jose krijmer heeft samen met haar de juiste schilderijen gekozen.
In het gele huis in Breda ook gedaan, met 8 inwoners van Breda. Geslaagde bijeenkomst
Aan de hand van kunst gesprekken doen, daarvoor training gegeven aan geestelijke verzorgers van zinvol. Willen dit in toekomst ook landelijk te doen. (resultaat) raamsdonk veer,
Willen dit ook bij jongeren
Bezig bij pluspunt van surplu , mensen die op het pluspunt komen om dit weer te organiseren.
Willen ook kijken of ze dit met dans etc kunnen oppakken.

Nieuw vervolg project in gesprek met de burger (nicole lampen) over levensvragen, einde, palliaitef, zingeving etc. Is nog bezig met organiseren. Last aid cursus, first aid, trainer begeleid mensen in gesprekken met betrekkeing tot levensfase. (2 gesprekken willen ze doen en onderverdelen)

Het aanvullen van de vraagwijzer met de levenseinde-reis
Vraagwijzer mag je benaderen voor vragen
Levenseinde-reis hoe breng je die in kaart

Wie heeft een rol in welke fase voor inwoners? Na diagnose en bij stervensfase en nazorg (foto pp)
- Lichamelijk, psychisch, sociaal en zingeving

Terminale fase/stervensfase (verschillende term?)


Een voorlichtingsbijeenkomst over het levenseinde
Voorlichting en informatie voor inwoners
Ze hebben gekeken welke groep zou heel makkelijk kunnen bereiken en welke groep kunnen we goede voorlichting geven. Over wat als je oud wordt, samen kijken na de einde.
De Kruispuntbank van Ondernemingen KBO, daarmee is contact opgenomen, daarna een voorlichting gegeven in de kern van Rijsbergen. Goede opkomsten zijn geweest en zinvol was.

Inspiratie over van betekenis zijn tot het einde met vrijwilligerswerk
Vrijwillig van betekenis zijn.
Palliatief maar wel vrijwilliger blijven zolang het kan.

Overige informatie
Arjan Koreman beleidsmedewerker gemeente Zundert

Aandacht voor mensen in de palliatieve fase
- Mensen worden ouder, leven langer met een ongeneeslijke of levensbedreigende ziekte thuis
- Te kort aan professionals en mantelzorgers
- Ongeneeslijk ziek en kwetsbaar door ouderdom is ook een sociaal vraagstuk (niet alleen zorgvraagstuk)
- (Life event bij diagnose) Risico op opeenvolgende problematieken. Bijv. eenzaamheid, schulden, problemen bij kinderen, arbeidsongeschiktheid
- Tijdige en passende zoef en ondersteuning is mogelijk als zorg en welzijnsprofessionals goed samenwerken

Proeftuin hanteert wereldgezondheids definitie vanaf diagnose inplaats van vanaf de suprise vraag

Samen werken en leren in een proeftuin. (verbeteringen)
Sluit aan waar mensen al mee bezig zijn, kleine experimenten, professionals en vrijwillgers uit zorg en sociaal domein in gesprek gaan.
Als organisatie dingen doen en niet alleen 1 persoon uit de organisatie die aangesloten is bij de proeftuinen
Mensen om wie het gaat (ervaringsdeskundige) erbij betrekken. tot nu niet gelukt bij proeftuinen.

Wat heb je er voor nodig om het gesprek te voeren (kwaliteitsmedewerker oerde gesprek, patient wou niet door met leven als hij al die middelen nodig heeft). Welke mensen zet je in, welke tools.

Gezamelijke ambitie doel en middel om gezamelijke taal te verbinden (term palliatieve fase) verschillende definitie van de term binnen de dimensies
- Plezier, liefde en zingeving

Wat zijn de geleerde lessen?

Jeroen Hasselaar
Samenwerking met Agora.
Sociale aspecten van palliatieve zorg: een collage
Verteld iets over wat palliatieve zorg is en de vormen hiervan en over de community en reis hiervan. professionele zorg, zorg van famillie, vrijwilligers, buurtzorg, scholen, werkomgeving
Marieke Groot it takes a village
Hoe blijven we voor elkaar zorgen?
- Veroudering van de bevolking
- Meer druk op personeel in de zorg
- Rol van informele zorg? we verwachten veel van de mantelzorger maar hoeveel mogen we hier nou van verwachten? Druk ligt hier heel hoog maar, halen ook veel zingeving uit.
Bredere maatschappelijke ontwikkelen en effecten
- De onverwachte comeback van infectieziekten
- Politieke instabiliteit, veel mondiale onrust
- Bestaanszekerheid als thema vanwege hoge prijzen

Hij is met een muziekgroep bezig, strijkkwartet viool. Laten inspireren door Schubert en van Gogh. Lied winterreis, en van gogh zijn winter schilderij.

Beleidsmatige ontwikkelingen
- Intergraag zorgakkoord tafel verbeteren samenwerking sociaal domein, zorg en GGZ + regioplannen (in regio zorg beter maken, hoe?)
- Visie op eerstelijnszorg raakt overvloeid, hoe kan je in de regio de zorg toch goed bereikbaar kunnen houden

Betere advance care planning uit onderzoek gebleken dat er veel overbodige handelingen worden uitgevoerd binnen het palliatieve zorg

Visie eerstelijns zorg (kijk foto pp)
- Meer afstemmen met sociaal domein
Website van overheid kan je foto vinden (van pp)

Onderzoek naar communities van zorg
Trudy

Rol sociaal domein in palliatieve zorg niet vanzelfsprekend
Onderzoek brent Taeks (KU Leuven, promotie januarie 2024)
Welke beelden hebben sociaal werkers van palliatieve zorg

Financiering is belangrijk, wie betaald wat? Hoe maken we het bijv. makkelijker voor vrijwilligers zoals gratis bus heen en weer. Hoe geeft je dit vorm, wie krijgt waarvoor wat betaald, hoe geven we het vorm. (Binnen het systeem kan je ook iets bereiken zoals het proeftuin).


Kan je hier een tekst/samenvatting van maken dat aansluit op de eerste tekst die ik heb geschreven?

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document