Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Niiels7 - 6 maanden geleden

Maak een oefenexamen van de volgende tekst: 3 Verslaggevingsprincipes
Welke stelling is juist, als de voorraad in een bepaald jaar is afgenomen?
Als de voorraad afneemt, is de negatieve voorraadmutatie in geld bij product matching groter dan bij period matching.
Wat is een lineaire afschrijving?
Als elk jaar hetzelfde bedrag wordt afgeschreven.
Waarom heeft het loslaten van het continuteitsprincipe belangrijke gevolgen voor de jaarrekening?
Bij verwacht faillissement zullen de investeringen in de activa niet worden terugverdiend en moet worden overgeschakeld op de lagere verwachte opbrengstwaarde
Wat is een degressieve afschrijving?
Als de afschrijvingskosten in de eerde jaren hoger zijn dan in de latere jaren.
Welke stelling over schattingswijzigingen en stelselwijzigingen is juist?
Stelselwijzigingen worden verwerkt alsof al vanaf het begin het nieuwe stelsel was gebruikt; er is een waardesprong. Bij schattingswijzigingen is er geen waardesprong. Stelselwijzigingen behoeven een uitgebreide toelichting, schattingswijzigingen niet.
Wat is period matching?
Bij period matching worden de kosten van een productiemiddel toegerekend aan de jaren waarin het productiemiddel zijn diensten bewijst aan de onderneming.
Wat is product matching?
Bij product matching worden de kosten toegerekend aan de producten die met behulp van het productiemiddel zijn vervaardigd en zijn geactiveerd onder voorraden.
Wat is het continuteitsprincipe?
Bij het opstellen van de jaarrekening wordt er impliciet uitgegaan dat de organisatie haar activiteiten in de afzienbare toekomst zal voortzetten.
Omschrijf het voorzichtigheidsprincipe
Winsten worden geboekt op het moment dat voldoende zeker is dat ze zijn behaald.
Verliezen worden genomen zodra ze worden geconstateerd ook al is het verlies nog niet zeker en kan later blijken dat het achteraf allemaal wel is meegevallen.
Wat is het bestendigheidsprincipe?
Om een zinvolle tijdsvergelijking mogelijk te maken is het noodzakelijk dat de onderneming zich door de jaren heen bedient van dezelfde uitgangspunten voor het opstellen van de balans en resultaten rekening.
Wat zijn schattingswijzigingen?
Bij schattingswijzigingen gaat het om aanpassingen die noodzakelijk zijn geworden doordat vroegere aannames of schattingen niet meer blijken te kloppen.
Welke activiteit is relevant voor het realisatieprincipe?
Relevant is de aflevering, want dan worden de economische risicos overgedragen op de klant.
Omschrijf het toerekeningsprincipe.
Opbrengsten en kosten moeten worden toegerekend aan de periode waar ze betrekking op hebben.
Een handelsonderneming heeft op 10 december 2019 een verkoopcontract afgesloten voor de levering van goederen (met een balanswaarde van 100.000) aan een afnemer, die de verkoopprijs van 140.000 heeft voldaan op het moment
waarop het contract is afgesloten. De goederen zullen in januari 2020 bij de klant worden afgeleverd.
Liquide middelen +140.000, vooruitontvangen bedragen +140.000
Wanneer vindt winstneming plaats?
Winstneming vindt plaats op het moment dat er verkocht en afgeleverd is. Het moment van betaling heeft geen invloed op het tijdstip van winstneming.
3.1 Realisatie
Waarom zijn er toerekeningsprincipes ontwikkeld.
Om de subjectiviteit van de toerekening van opbrengsten en kosten te beperken. Dit heeft betrekking op het realisatie- als het matchingprincipe.
De opbrengstenkant regelt het realisatieprincipe. De opbrengst mag genomen worden op het moment dat de organisatie een prestatie heeft geleverd. Dit is als het economisch risico volledig is overgedragen aan de afnemer. Dit is bij productie en handelsondernemingen als het product is afgeleverd. Bij dienstverlenende organisaties als de diensten aan de klant verricht zijn.
3.2 Matchingprincipe
Het matchingprincipe regelt de toerekening van kosten aan de juiste periode. Idialiter zal de kostentoerekening moeten plaats vinden op basis van het profijt dat de organisatie trekt uit de inzet van het productiemiddel.
Voor voorraadvorming gaan we uit van onderstaande principes:

1. Period matcing
2. Product matching.
Als in een periode sprake is van voorraadtoename, zal de winst over die periode hoger zijn, naarmate op meer kosten product matching wordt toegepast. Er worden meer kosten "geparkeerd' in de voorraad. De kosten zullen pas ten laste van de winst komen bij verkoop.
Bij period matching worden de kosten van een productiemiddel toegerekend aan de jaren waarin het productiemiddel zijn diensten bewijst aan de onderneming. Period costs.
Op de functionele resultatenrekening worden op de post Kostprijs omzet die kosten geboekt, waarop product matching is toegepast. Vervolgens worden in mindering gebracht de kosten waarvoor period matching is gebruikt.
Bij een categorische resultatenrekening worden alle kosten die aan de betreffende periode kunnen worden toegerekend, opgenomen onder de diverse kostensoorten. De post Mutatie voorraad wordt gebruikt om ervoor de zorgen dat allleen de product-matching-kosten die betrekking hebben in deze periode ten laste komen van de winst.
De post Som der bedrijfsopbrengsten (som van de omzet en de voorraadmutatie)geeft inzicht in het activiteitenniveau van de onderneming.
Als er in een periode sprake is van een voorraadtoename, zal de winst over die periode hoger zijn, naarmate op meer kosten product matching wordt toegepast.
3.3 Continuteitsprincipe
Naast het toerekeningsprincipe is het continuteitsprincipe de 2e pijler van de externe verslaggeving. Bij het opstellen van de jaarrekening wordt ervan uitgegaan dat de organisatie haar activiteiten in de afzienbare toekomst zal voortzetten (continuteitsprincipe). Dit leidt tot het waarderen van bezittingen op basis van inkoopsprijs. Er wordt verwacht dat de investeringen in activa in de toekomst worden terug verdiend.
3.4 Voorzichtingheidsprincipe
Voorzichtigheidsprincipe:

1. winsten worden geboekt op het moment dat het voldoende zeker is dat ze zijn behaald.
2. verliezen worden genomen zodra ze worden geconstateerd, ook al is het verlies niet zeker.
Let op dit kan creative accounting met zich meebrengen t.b.v. winstegalisatie. Daarom moet bij een verplichting bij een kans van meer dan 50% een voorziening worden opgenomen.
3.5 Bestendigheidsprincipe
Wat is het bestendigheidsprincipe?
Dat bij het opstellen van de jaarrekening dezelfde uitgangspunten als voorgaande jaren wordt gebruikt. Een lezer wil weten wat de ontwikkeling van de resultaten is in de tijd. Zonder dit principe is het moeilijk om te bepalen om een financile verandering komt door slechter presteren of "cosmetische' wijziging.
Schattingswijzigingen worden veroorzaakt omdat vroegere aannames of schattingen niet meer juist blijken. Dit wordt prospectief in de jaarrekening verwerkt. Alleen toekomstige afschrijvingen zullen gewijzigd worden. Ze hoeven niet expliciet in de jaarrekening vermeld te worden.
Stelselwijzigingen worden retrospectief verwerkt, met terugwerkende kracht. Dit is vrijwillig. De boekwaarde wordt aangepast op het moment van wijziging. De post komt op de balans te staan voor de waarde die hij gehad zou hebben als vanaf het begin het nieuwe stelsel wordt toegepast. Dit verschil mag niet in de winst opgenomen worden. Dit is een rechtstreekse vermogensmutatie buiten het resultaat om. Het wordt in de reserves geboekt.

1. er moet een gegronde reden zijn voor de wijziging.
2. er moet worden aangegeven wat de gevolgen zijn voor het vermogen en het resultaat.
3. er moet vergelijkende cijfers van het voorgaande boekjaar worden opgenomen obv het nieuwe stelsel.
. De oefenexamen moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. Onderin staan de antwoorden. Het aantal vragen dat het oefenexamen moet bevatten is 30.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document